De visie van Philip van Thoor, jurist

“Als je een incasso conflict hebt wil je graag snel een oplossing. Vaak gooien aannames, principes en emoties roet in het eten. Daarom vind ik recht zo’n mooi vakgebied; het geeft richtlijnen om conflicten op te lossen. Hoe vinden we dat we met elkaar om moeten gaan? Welke afspraken zijn er echt gemaakt? Wanneer je er niet uitkomt ga je naar de rechter. Daar is niets mis mee, zo is het systeem democratisch ontworpen. Het is de meest ethische en verantwoorde manier om een verschil van inzicht op te lossen.”

Vreemde eend in de bijt

“Vanuit dat gedachtengoed wil ik werken; uitgaand van het recht, gericht op een oplossing, met zo min mogelijk overbodige kosten. Met deze aanpak ben ik als jurist een vreemde eend in de bijt in de incasso branche. Die heeft zacht gezegd geen best imago en dat snap ik heel goed. Incasso is een juridisch vakgebied waar schrikbarend weinig juridisch geschoolde mensen werken. Daarnaast vormt de huidige regelgeving een voedingsbodem voor partijen die, met weinig inspanningen om het geschil op te lossen, veel geld kunnen verdienen. Deze incassobureaus hebben een workflow ingericht waarbij medewerkers zonder enige juridische achtergrond met een paar drukken op de knop standaard brieven versturen en dreigen onnodig met kostenverhogende maatregelen om de debiteur te dwingen te betalen. Ze hanteren een verdienmodel dat niets meer te maken heeft met dienstverlening, laat staan met recht.”

Cowboywereld

“Ook als klant van een incassobureau kun je klem komen te zitten. Ik heb regelmatig klanten die om advies vragen omdat ze door hun eigen incassobureau in een onwenselijke situatie zijn beland. Dat zijn soms echt zaken waarvan je denkt: hoe kan dit waar zijn? Het is een cowboywereld waar incasso bedrijven, door de kleine lettertjes in hun algemene voorwaarden, de rechtspositie van hun opdrachtgevers min of meer overnemen. Vanuit die positie is hun enige doel: zoveel mogelijk geld binnenharken in de vorm van hoge boetes en incassokosten, zelfs als dat voor jou als opdrachtgever niet gewenst is. Als je eenmaal met ze in zee bent gegaan heb je weinig in te brengen, want als zij de kosten niet ergens anders verhalen, dan moet jij als opdrachtgever die kosten betalen. Ook als daar in feite geen diensten van waarde door het incassobureau tegenover staan. Op die manier ontstaan absurde, onredelijke situaties en er is niemand die ze tegen kan houden. Deze manier van werken is iets waar ik absoluut niets mee te maken wil hebben. En dit is precies de reden waarom ik Incasso advies ben begonnen: zodat ik zelf een nieuwe standaard kan bepalen en het verschil kan maken.”

Jurist tegen eerlijke tarieven

“Mijn benadering is simpel: de oplossing voor een zaak is te vinden in de feiten en de rechtsregels. Feiten veranderen per zaak, dus daarom begin ik met een goede inventarisatie vooraf. Wat is de situatie, wat is er concreet afgesproken, wordt er verweer gevoerd of niet, wat is de rechtspositie van de klant? Wat mij betreft duren incasso zaken zo kort mogelijk en ik ga niet onnodig discussiëren of afwachten. Ik schuw het niet om snel naar de rechter te gaan als ik denk dat daardoor het conflict eerder is opgelost.

Ik ben geen advocaat, maar wel jurist. Mijn werkwijze verschilt in de zaken die ik doe niet veel met die van een advocaat, maar mijn tarieven zijn een stuk vriendelijker. Daarbij ben ik niet gebonden aan de gedragsregels van de advocatuur voor wat betreft de eisen omtrent het honorarium, waardoor ik in staat ben om naar eigen inzicht prijsafspraken te maken om mijn klanten in alle situaties te kunnen helpen. Door mijn werkwijze word ik geen onderdeel van het conflict omdat mijn vergoeding in de meeste gevallen niet afhankelijk is van het succes. Dat geeft mijn klanten bijvoorbeeld de ruimte om te schikken, zonder dat mijn honorarium daarin een rol speelt. En natuurlijk, ook ik moet geld verdienen. Ik wil betaald worden voor diensten die ik daadwerkelijk lever en als ik mijn werk goed doe is dat geen enkel probleem.”

Overzicht in plaats van conflict

“Incasso is mijn specialisme, maar incasseren is voor mij bijzaak. Liever help ik mijn klanten met de grotere vraagstukken rondom debiteurenbeheer, algemene voorwaarden en contracten. Ik wil graag onderdeel worden van het bedrijf van mijn klant, bouwen aan een gezonde workflow om conflicten te voorkomen in plaats van op te lossen. Zo heb ik bijvoorbeeld een vastgoedbeheerder als klant die ik help met debiteuren beheer. Iedere maand schuif ik daar een uurtje aan om te adviseren in lopende zaken. Per zaak gaf ik aan wat de wet- en regelgeving erover zegt en hoe dit het best intern kan worden opgepakt, zodat ze snel konden schakelen en er geen onnodig langslepende debiteurenzaken ontstonden. Dat stuk advies is echt het belangrijkst wat mij betreft. Waar sta je zelf? Wat zijn jouw rechten en plichten? Dat overzicht geef ik mijn klanten mee vóórdat ze hoge kosten maken aan procedures.

Preventie van debiteurenconflicten is iets waar bedrijven niet echt bij stil staan. Waarom geld uitgeven aan iets wat nog geen probleem is? Maar betaald worden is wel essentieel voor een bedrijf, en conflicten kosten veel geld. In een paar uurtjes maak ik een overzichtelijke workflow waardoor de invordering van je facturen elke maand soepel verloopt. Dat scheelt veel tijd, geld, stress en conflicten.”

Incasso systeem 

“Persoonlijk houd ik me het liefst bezig met advies, maar mijn ambitie met mijn bedrijf is om organisaties structureel te helpen met debiteuren beheer. Ik wil software gaan bouwen voor een ondersteunend incasso systeem, zodat ik meer klanten kan helpen, maar wel op basis van relevante en juridisch kloppende informatie. Automatisering is een doodzonde in dit vakgebied. Dat is duidelijk door die talloze bizarre en onredelijke zaken. Mijn doel is om een softwaresysteem te bouwen dat juist door automatisering het makkelijk maakt om maatwerk te leveren. Ik zal daarbij altijd alleen maar juridisch geschoolde medewerkers inzetten die het belang van de klant voorop stellen.”

Ervaringen van klanten

Scroll naar boven